De slag om Brussel

Tekst: Glenn Bellégou

Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover, de eerste leaguedag zou van start gaan in Brussel. Het beloofde een spannende dag te worden gevuld met mooi zwerkbal.

De eerste match tussen Liège Leviathans A en Brussel Qwaffels bewees dit al. De eerste set werd overtuigend gewonnen door de Luikse bezoekers. Het Brusselse team liet zich echter niet kennen en kwam hard terug in de tweede set om de wedstrijd naar een derde set te forceren.
Deze derde set was een ware nek-aan-nekrace die uiteindelijk bezegeld werd door een catch van Brusselse seeker Savi. Een heel emotioneel moment voor de Brusselse spelers die afgepeigerd waren van de drie lange, moeizame sets. Proficiat aan de Qwaffels.

Maar nu moest Gent II zijn debuut nog maken, tegen het tweede team van Brussel: de nieuwgevormde Wonderful Sprouts. Bij het aankomen werd al snel duidelijk dat de spelers van Gent in de minderheid waren, maar dat hield ze niet tegen om vanaf de opwarming al fighting spirit te tonen. De rustige speech van coach Nick gaf de spelers de moed die ze nodig hadden om toch met de nodige zenuwen klaar te gaan staan voor de brooms up.

De aanwezige spelers van Gent II na de wedstrijd. V.l.n.r. boven: Luna, Dorien, Eli, Jorn, Ruth, Niels, Joke. V.l.n.r. onder: Femke, Karen, Hanne, Josse.

De eerste set was een set die gelijk opging met goals aan beide kanten maar een zeer mooi en gedisciplineerd spel van Gent, dat mooie passen wist te versieren die beloond werden met nog mooiere hoops. Binnen het beaterspel had Gent het merendeel van de wedstrijd de bovenhand met ervaren beaters Niels Taelman en Dorien De Vos als leiders. Maar kersverse beaters Karen De Leeuw en Hanne Van Tichelt moesten zeker niet onderdoen!

Josse Vansteenkiste ontpopte zich tot een ware oorlogsmachine en wist drie goals na elkaar te scoren met de hulp van zijn chasers, gelukkig stond hij er niet alleen voor. Memorabele goals van Eli Van den Bulcke en Femke Dewaele volgenden maar al te snel, gepaard met het nodige gejuich en geroep telkens wanneer een punt gescoord werd of telkens wanneer een defensieve play goed uitspeelde.

Met snitch on pitch namen enkele individuen het heft in handen, Jorn Bliki gaf de snitch waar voor zijn geld en rende achter hem aan als een bezetene. Ook Hanne, Luna en Ruth gaven zich volledig om te proberen de snitch te bemachtigen.

Jammer genoeg sloeg het noodlot toe bij een snitchcatch van Brussel, op dat moment stond de score 50-80. De hogere score behoorde Gent toe, wat dus zou betekenen dat deze set in overtime zou belanden. Maar door een fout eerder in het spel werd de laatste goal van Gent afgekeurd en dus won de thuisploeg met 80*-70. Een pijnlijke nederlaag voor onze Gargoyles na het dapper spel.

De tweede set was een absolute ‘screamer’. Onze Gargoyles hadden het vuur in hun ogen niet verloren na hun eerste nederlaag, integendeel, ze begonnen met nog meer passie aan het spel. Joke Daems was een onvermoeibare tacklemachine, wie ook de bal had en maar durfde een voet over de middenlijn te zetten was eraan voor de moeite. De supporters werden gek door de strakke verdediging met de beaters in de hoofdrol en het veld ontplofte wanneer Josse op de fastbreak matrix-gewijs een bludger ontweek om zo met gemak een goal te scoren.

Het was een match van vele memorabele momenten, maar een van de mooiste momenten kwam na een behendige goal van Femke: toen zij terug naar haar eigen kant liep na het bevestigende fluitsignaal werd de zijlijn getrakteerd op de meest oprechte, gelukkige glimlach die een mens ooit kan geven.  Op zo’n momenten weet de hele zijlijn waarom deze prachtige sport gespeeld wordt: voor mensen, voor momenten, voor gevoelens zoals deze.

De vreugde kon niet op toen op een gegeven moment de score 20-90 op het bord stond. De Gargoyles hadden hun groove gevonden, en hoe! De Brusselse seeker kon deze keer weer vangen maar het maakte niet uit, Gent won met een score van 50*-90. De coach, spelers, en supporters glunderden met een trotse grijns op het gezicht.

Met trillende benen, vermoeide harten en schorre kelen maakte iedereen zich klaar voor de derde en beslissende set. Vanaf de brooms-up was het oorverdovend stil. Op de stemmen van de spelers op het veld na was er niks te horen. Iedereen hield gespannen de adem in, wachtend op de eerste actie.

De stilte werd verbroken door een keurige defensieve beat van Karen die het enthousiasme van zowel de subbox als de supporters weer wist aan te wakkeren. Deze defensieve moeite werd al snel beloond door enkele goals van de Gentenaars die koste wat het kost voor de overwinning gingen.

Maar de Sprouts waren even vastberaden om hun eerste officiële league match te winnen en antwoordden al snel met enkele goals van eigen makelij.  Met snitch on pitch kon niemand het nog uithouden van de spanning. Hoewel we 20 punten voorstonden met een score van 50-70 kon alles nog gebeuren.

Onze seekers gaven alles wat er te geven viel maar tevergeefs, de Brusselse seeker wist de snitch te bemachtigen om zo de derde set te bezegelen. Met een eindscore van 80*-70 behoorde de overwinning toe aan de Wonderful Sprouts. Proficiat aan de eerste overwinning van dit nieuwe team.

Ondanks de pijnlijke nederlaag was de boodschap zeer duidelijk. Trots, dat was iedereen op deze uitzonderlijke bende. Apetrots zelf, hun inspirerende prestatie heeft niemand aan de zijlijn onberoerd gelaten. Zo hoort quidditch gespeeld te worden: met hart en ziel, met een glimlach op het gezicht en met laaiend enthousiasme wanneer gescoord wordt.

Nog even een bedanking aan beide teams van Brussel voor het warme onthaal en de aanwezige catering. En hartelijk bedankt aan de aanwezige scheidsrechters en vrijwilligers.

 

We kunnen het niet genoeg herhalen maar: MENSEN. WAT. EEN. MATCH!

Gargoyle at Guardians of Bologna

Text & images: Dorien De Vos

Last weekend I was one of the few non-Italian quidkids who had the foresight to attend the very first Italian fantasy tournament, Guardians of Bologna. With only six teams of about 12 players each it was more like a quidditch sleepaway camp with medals at the end.

Here are my ratings:

Location: 4/5. Despite the name, we didn’t actually guard Bologna all that much. The tournament took place in the city of Vignola, on the grounds of a local parish church. Great pitches WITH LINES, accommodation with toilets, showers, electricity, fridges… on site, a supermarket around the corner, and a dining hall to feed us. Having the whole tournament in one location was especially great and made it all super laid-back and cozy. Only downside was maybe a lack of shade on the pitches: if you invite Belgians and Brits you need to give us someplace to hide from the burning Italian sun.

Gameplay: 4/5. Did we run on time? Not exactly. Did anyone give a shit? Hell no. All games were played eventually, don’t worry about it. Lack of certified refs was solved by having literally anyone who felt like it ref a slot. Small teams just meant that everyone absolutely got enough playing time. Hakuna matata.

Food: 5/5. Italian food, three meals a day, freshly made on site by lovely volunteers, super cheap.

Social: 5/5. You try getting drunk on cheap beer and wine in a church basement with quidkids and see if you can rate it less than 5.

Atmosphere: 5/5. Cosy, chill tournament with a fantastic theme. No pressure on players, but very supportive. Everyone was taken care of, the staff was really on top of their game making sure every player felt at home.

Overall, one happy Gargoyle. Will attend again. Will recommend to friends.

Gargoyles op toernooi Barcelona Moustache Time V

Tekst en foto: Gloria Roelants 

Afgelopen weekend vond de vijfde editie plaats van het Barcelonese toernooi, Barcelona Moustache Time (BMT). Het thema dit jaar was ‘Back to the Future’ wat op dag 2 zorgde voor 2 ludieke wedstrijden. Een wedstrijd werd gespeeld met het gebruik van de regels van een aantal jaren geleden, de andere wedstrijd werd gespeeld met het gebruik van mogelijke toekomstige regels. De teams bestonden uit verschillende spelers die deelnamen aan het toernooi. Drie van onze Gargoyles reisden af naar Barcelona: Nick en Suzanne speelden mee met het Mercteam ‘The Quercs’ en Gloria speelde mee met het Turkse team ITÜ Honeybees.

Beide teams zaten in dezelfde groep, dit zorgde ervoor dat ze al meteen tegen elkaar uitkwamen op de eerste speeldag. Hoewel het een zonnige dag beloofde te worden, kregen de velden van Barcelona een hevige regenvlaag van gemiddeld 2 uur over zich heen. Dit zorgde voor zeer modderige velden en maakte het moeilijker voor de spelers. Dit hield de Quercs echter niet tegen om alle wedstrijden in hun groep te winnen. De Honeybees wonnen 2 van de 4 wedstrijden.

Op dag 2 begonnen de teams nog met een wedstrijd van hun groepsfase. Daarna waren de volgende wedstrijden allesbeslissend. De Quercs stroomden door naar een wedstrijd waar ze ofwel de finale konden spelen, ofwel de derde gedeelde plaats kregen. Ze speelden een zeer intense wedstrijd tegen Titans Paris, maar helaas verloren ze deze en kregen ze de gedeelde derde plaats met een Engels Mercteam #Wankers. De Titans speelden de finale tegen het Noorse team OSI Quidditch. De Noren vochten voor de eerste plaats, maar de Europese kampioenen van dit jaar waren sterk en wonnen BMT. De Honeybees speelden nog een wedstrijd voor de 8ste plaats die ze uiteindelijk verloren na een hevige strijd. Ze kregen uiteindelijk de 9de plaats. Proficiat aan Titans Paris, OsI Viking, The Quercs en #Wankers voor een podiumplaats. 

Het was alvast een zeer leuk toernooi en we hopen er volgend jaar weer bij te zijn. Hasta la proxima.

Gargoyle at Open Dutch Summer Cup [EN]

Text: Dale HousdenFoto: Bruggeling Quidditch Photography

Our Gargoyle Dale headed to the far away Lievelde, Netherlands to take place in the Open Dutch Summer Cup. After getting stuck for three hours in an Antwerp traffic jam, Dale was finally able to meet up with his teammates for the weekend. Going by the name of the Rainbow Rangers, the team was mostly players from the Rotterdam Ravens, with a couple of random Australian, Irish, Belgians and a German thrown in for good measure.

Dale (top row, second from the left) with the other Rainbow Rangers at Open Dutch Summer Cup.

The first day was a bit rough as a couple of the German teams (Ruhr Phoenix, and Berlin/Bonn) were able to take down the Rangers but they did manage to pile on the highest score of the whole tournament by annihilating the Screaming Seagulls 260*-40. The final games of the first day had to be postponed to Sunday morning due to thunderstorms, so it was another early morning, but the Rangers won their final group stage game for a record of 2-2, good for third out of the five.

After a narrow loss on snitch catch in their next game, the Rangers pulled it back together and won their last game against a combination of players from Cologne and Trier, finishing with a record of 3-3 and claiming 7th place.

Berlin/Bonn won the tournament over the Phoenix in the final after an exciting game, so the Rangers could take heart that two of their losses were to the two best teams in the tournament.

Speaking after their last game, Dale was heard to say : “I like coming to these tournaments. Nobody knows who I am, they all run at me so I get to tackle everyone.”

Inschrijvingen 2018-2019 geopend

Vanaf nu is het mogelijk in te schrijven voor het nieuwe seizoen. Alle informatie vind je op de pagina ‘lid worden‘. Nog niet zeker of je wil inschrijven, maar wel interesse in de sport? Kom tijdens september tot 3 gratis trainingen bijwonen alvorens te besluiten of je wil inschrijven. 

Zwerkbalkamp eind augustus

Jonger dan 16 maar zin om toch eens zwerkbal te proberen? Tijdens de laatste week van de vakantie organiseren we samen met de Gentse Sportdients een zwerkbal/omnisportkamp in de Blaarmeersen. Tijdens de voormiddag komen allerlei andere balsporten aan bod, tijdens de namiddag brengen we je de basis van zwerkbal bij.

De ideale manier om de zomervakantie af te sluiten en het nieuwe schooljaar met een goed verhaal te kunnen starten. 

Inschrijven doe je via deze link. Nog maar 4 plaatsen beschikbaar! Tot binnenkort?

Gargoyles op toernooi Flying Meatball in Luik

Tekst: Gloria Roelants | Foto’s via: Niels Taelman, Gloria Roelants, Nick De Leu

Vorig weekend organiseerde Liège Leviathans quidditch club asbl een derde editie van hun fantasytoernooi The Flying Meatball in Luik. Elk jaar krijgt het toernooi een bepaald thema, de vorige jaren waren dit meatballs en Star Wars. Dit jaar was het thema de bekende BBC-reeks Doctor Who.

Inschrijvingen gebeurden in teams van zeven die men zelf mocht samenstellen, waarna deze samengevoegd werden met een ander team van zeven en nog twee extra spelers. Zo waren er acht teams van zestien spelers. Elk team mocht een van de dertien Doctors uit Doctor Who kiezen om als teamnaam te gebruiken en hierbij in een passende jersey te spelen. Maar liefst twaalf van onze Gargoyles namen deel aan het toernooi. Glenn, Femke, Josse, Karen, Niels en Laurens met als captain Lore zaten in team Hartnell. De andere Gargoyles, Nick, Suzanne, Eli en Jorn, zaten in team Capaldi met als captain Gloria.

Onze Gargoyles op de derde editie van the Flying Meatball.

Beide teams speelden zeer sterke matchen, zelfs zo dat ze op een gegeven moment tegen elkaar uitkwamen. Het was een zeer nauwe match om niet te vergeten met een eindscore van 170*-140. Na deze bloedstollende wedstrijd stootte team Capaldi door naar de upper bracket en ging team Hartnell door naar de lower bracket.

Team Hartnell

Na de lunchbreak speelde team Capaldi een wedstrijd die zou beslissen of ze de finale mochten spelen. Helaas verloren ze de wedstrijd met een snitchcatch van het andere team tijdens de verlengingen. Na deze spannende wedstrijd van team Capaldi was het aan team Hartnell om de lower bracket te winnen. Die winst behaalden ze ook effectief na een mooie snitchcatch van onze seeker Glenn. Dit zorgde voor een eindscore van 160*-40 en een mooie vijfde plaats in de ranking.

Team Capaldi

Team Capaldi mocht dan niet de finale spelen, toch gaven ze zich 100% voor de bronzen medaille. Die mochten ze dan ook mee naar huis nemen na een goede wedstrijd met een eindscore van 120-80*.

Het gebeurt wel vaker dat de Gargoyles deelnemen aan fantasytoernooien, dit om meer ervaring op te doen. Zeker tijdens de zomermaanden waarin de Belgische competitie stilligt, is het de ultieme kans om deel te nemen aan toernooien zoals The Flying Meatball.

Natuurlijk blijven we tijdens de zomermaanden wel doortrainen: woensdag van 20u tot 22u op het veld van Hou Ende Trou (Muilaardstraat 85) en op zaterdag van 14u tot 17u in de Marathonstraat 35. Nieuwe spelers zijn steeds welkom!

Zomerstop

 

Groepsfoto na LXG 2018. Foto door Jelmer Lokman.

Na een enorm succesvolle vierde editie van ons jaarlijks zomertoernooi the League of Extraordinary Ghentlemen (LXG) willen we onze spelers de kans geven wat uit te rusten voor de start van het nieuwe seizoen. Er zal GEEN training zijn tot en met 22 juli. De eerstvolgende training zal vermoedelijk plaatsvinden op woensdag 25 juli. Meer info volgt. Bedankt aan alle trainers, spelers, vrienden en familie voor het geweldige seizoen!

Vierde editie the League of Extraordinary Ghentlemen

Ons succesvolle internationale zomertoernooi is alweer aan de vierde editie toe. The League of Extraordinary Ghentlemen (LXG) telt meer dan 130 spelers uit 14 verschillende landen. Veel van hen zakken af naar Gent na het Wereldkampioenschap, dat vorig weekend plaatsvond in Italië, verwacht je dus aan zwerkbal op topniveau! 

 

Spelers schrijven individueel in en worden door de organisatie in 8 teams verdeeld. Het toernooi is een ideale kans voor nieuwe spelers om ervaring op te doen en voor meer ervaren spelers om nieuwe dingen te proberen buiten het seizoen om. Ter voorbereiding op het toernooi werd er op woensdag een open training georganiseerd, op donderdag een scheidsrechterworkshop gegeven door Amerikaans topscheidsrechter Chris LeCompte en op vrijdag een mini beach quidditchtoernooi op het strand van de Blaarmeersen.

Wedstrijden vinden plaats op kunstgrasveld D in de Blaarmeersen (ingang via parking Oost). Op dag 1 gaat de eerste wedstrijd om 10u ’s ochtends van start, de laatste wedstrijd staat gepland rond 15u. Op dag 1 wordt er in poules gespeeld, de uitslag van de poules bepaalt welke teams het op dag 2 tegen elkaar opnemen tijdens de afvalwedstrijden.

Benieuwd hoe quidditch (zwerkbal) precies gespeeld wordt? Kom de sport ontdekken tijdens ons toernooi. Een unieke mix van handbal, trefbal, rugby,… Quidditch is de enige verplicht gemengde contactsport ter wereld.

 

Evenement met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen.